Att skapa en budget innan du tar ett lån: Förstå kostnaderna och planera framgångsrikt

Budget

Det finns flera goda skäl att överväga att ta ett lån för att finansiera kostsamma projekt eller hantera plötsliga utgifter. Däremot är det väldigt viktigt att du noggrant planerar din ekonomi innan du ansöker om lånet.

Att göra en detaljerad budget är det bästa sättet för dig att se hur din ekonomi ser ut som helhet. En budget visar hur mycket du behöver låna samt hur mycket du har råd att låna och återbetala varje månad.

Planering av lånet hjälper dig också att hitta de billigaste alternativen utifrån dina ekonomiska omständigheter och kreditvärde. När du väl börjat betala av lånet finns det knep som att samla lån för att dra ner på kostnaderna, vilket du kan läsa mer om på Enklare. 

Men det är av yttersta vikt att lånet inte är för dyrt redan från början. Dyra lån är svåra att betala tillbaka och kan orsaka svårigheter i din personliga finansiella situation.

Här ska vi gå igenom vad du behöver veta för att göra en budget och planera så att ditt lån får så bra villkor som möjligt.

Skapa en budget innan du tar ett lån

Att ha en budget är nödvändigt för att undvika ekonomiska bekymmer i framtiden. En budget hjälper oss att använda våra pengar mer effektivt. Här är några tips om hur du ska sätta upp en budget.

Inkomster och utgifter

Det första du ska göra är att samla all information om dina utgifter och dina inkomster. Inkludera din lön och inkomster från hobbyverksamhet eller andra alternativa inkomstkällor. När det kommer till utgifterna kan du kategorisera dem i två grupper: fasta och rörliga utgifter.

Fasta kostnader inkluderar hyra, mobilräkning, abonnemang, elräkning, bilförsäkring, osv. Dessa kostnader betalar du regelbundet, och de är mer eller mindre desamma varje månad. Rörliga utgifter inkluderar mat, restaurangbesök, underhållning och andra kostnader som varierar över tid och som är lätta att justera.

Titta igenom din banköversikt och notera hur mycket pengar som spenderas på både rörliga och fasta kostnader.

Prioritera dina utgifter

Om du behöver spara pengar och dra ner på kostnaderna, är det framförallt de rörliga kostnaderna du bör prioritera. Planera måltider och storhandla en till två gånger i veckan, ät nästan all mat hemma, avsluta onödiga streamingtjänster som du inte använder särskilt ofta, osv. Att leva på en budget innebär att göra förändringar i din livsstil.

Tanken är att pengarna du sparar nu ska gå till att betala av framtida lån. Prova att leva med den här budgeten ett tag innan du tar ett lån för att se om den är realistisk för dig. Det gäller också att vara disciplinerad så att du inte faller tillbaka i gamla vanor när du nu måste leva enligt din budget för att ha råd med återbetalningen.

Skapa en balanserad budget

Det är viktigt att din budget är balanserad också. Dina intäkter ska täcka alla dina utgifter, inklusive lånekostnaderna. Se dock till att du inte lever på marginalerna och precis har råd att betala av ditt lån efter du har gjort en budget. Det är bra om det finns en buffert och lite andningsrum i din personliga ekonomi ifall oväntade kostnader uppstår.

Viktigast av allt är att alltid betala räkningarna i tid. Försenade räkningar resulterar i dyra fördröjningsavgifter. Din ekonomi måste vara stark nog att klara av oförutsedda kostnader och samtidigt ha råd att betala av lånet.

Skapa en lånebudget

Innan du tar lån är det viktigt att du jämför långivare och ser vad de kan erbjuda dig utifrån ditt kreditvärde. Baserat på vad som erbjuds och hur din budget ser ut kan du avgöra hur mycket pengar du behöver låna och hur mycket du kan spara ihop själv. Kom ihåg att du inte ska kompromissa med dina fasta utgifter.

Kostnader vid att ta lån:

En viktig del att komma ihåg när det kommer till att ta lån är att det alltid tillkommer olika kostnader. Här ska vi gå igenom vilka kostnader som ofta tillkommer när du lånar pengar. Att vara medveten om dessa kostnader är avgörande för att fatta välgrundade beslut och undvika överraskningar i framtiden.

Ränta

Räntan är den kostnad som långivaren tar för att låna ut pengar. Räntan är en procentuell andel av lånebeloppet. Den varierar beroende på hur mycket av skulden du har kvar att betala. Ju längre löptid lånet har, desto högre blir räntekostnaderna. Att välja en kort löptid ger en lägre total kostnad, men höjer istället månadskostnaden.

Avgifter

De olika avgifterna som kan tillkomma inkluderar:

  • startavgift
  • uppläggningsavgift
  • årsavgifter
  • aviseringskostnader
  • administrativa kostnader

Risker:

Tänk på att lån alltid kommer med vissa risker. Om du inte kan betala en räkning en månad kan skulden snabbt ackumuleras, vilket försvårar att hålla jämna steg med betalningarna. Påminnelseavgifter kan också läggas till, vilket gör varje räkning ännu dyrare.

Om du förlorar din inkomst och inte kan betala skulderna riskerar du att få skulder hos Kronofogden eller en betalningsanmärkning. Detta kan försvåra din vardag. Betalningsanmärkningar eller Kronofogdeskulder kan hindra dig från att ingå avtal eller handla på avbetalning.

By David Nilsson, grundaren bakom Budstr.

Lämna ett svar